De Invloed van Planten op de Productiviteit en Gezondheid op Kantoor

Planten op kantoor zijn niet alleen een esthetische toevoeging aan de werkruimte, maar hebben ook aantoonbare voordelen voor de productiviteit en gezondheid van werknemers. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het toevoegen van planten aan de werkomgeving leidt tot een hogere creativiteit, verbeterde concentratie, verminderde stressniveaus en zelfs een lager ziekteverzuim. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de positieve effecten van planten op kantoor en welke planten het meest geschikt zijn om deze voordelen te maximaliseren.

1. Planten verbeteren de luchtkwaliteit op kantoor

Een van de meest opvallende voordelen van planten op kantoor is hun vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Planten nemen kooldioxide (CO2) op en zetten dit om in zuurstof via het proces van fotosynthese. Dit leidt tot een verhoogde zuurstofconcentratie in de lucht, waardoor werknemers frisse en gezonde lucht kunnen inademen. Bovendien kunnen sommige planten schadelijke chemicaliën in de lucht filteren, zoals benzeen en formaldehyde, die vaak voorkomen in kantooromgevingen als gevolg van meubels, tapijten en elektronische apparatuur.

2. Planten bevorderen een gezonde werkomgeving

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, dragen planten op kantoor bij aan een algehele gezonde werkomgeving. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die werken in een groene omgeving zich meer tevreden en minder gestrest voelen. De aanwezigheid van planten kan een gevoel van rust en kalmte creëren, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren en productiever kunnen werken. Bovendien hebben studies aangetoond dat werknemers die zich omringd voelen door planten een lager ziekteverzuim hebben, wat resulteert in een hogere algehele productiviteit van het team.

3. Planten stimuleren creativiteit en productiviteit

Een ander belangrijk voordeel van planten op kantoor is hun vermogen om de creativiteit en productiviteit van werknemers te stimuleren. Uit onderzoek van de Universiteit van Exeter is gebleken dat werknemers in een groene omgeving tot 15% productiever zijn dan werknemers in een omgeving zonder planten. Planten zorgen voor visuele afleiding en kunnen een gevoel van ontspanning en welzijn bevorderen, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren en nieuwe ideeën kunnen genereren. Bovendien kan het toevoegen van planten aan de werkomgeving de werksfeer verbeteren en een gevoel van betrokkenheid en teamspirit bevorderen.

4. Planten verminderen stress en bevorderen het welzijn

Stress is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer en kan de productiviteit en het welzijn van werknemers negatief beïnvloeden. Gelukkig kunnen planten op kantoor helpen om de stressniveaus te verminderen en het algemene welzijn te bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kijken naar planten en het omringd zijn door groen een kalmerend effect heeft en stress vermindert. Planten kunnen een gevoel van rust en ontspanning creëren, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren en zich minder gestrest voelen tijdens het werk. Dit kan leiden tot een verbeterde werksfeer en een hogere tevredenheid onder werknemers.

5. Planten zorgen voor een aangename werkomgeving

Naast de gezondheids- en productiviteitsvoordelen bieden planten op kantoor ook esthetische voordelen. Ze voegen kleur en natuurlijkheid toe aan de werkruimte, waardoor een aangename en ontspannen sfeer ontstaat. Planten kunnen een saaie en monotone kantooromgeving transformeren tot een levendige en inspirerende plek. Het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving kan de tevredenheid en het welzijn van werknemers verhogen, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij hun werk en een hogere productiviteit kunnen behalen.

6. Geschikte planten voor op kantoor

Niet alle planten zijn geschikt voor op kantoor. Sommige planten hebben specifieke eisen wat betreft licht, temperatuur en water, wat ze minder geschikt maakt voor een kantooromgeving. Het is belangrijk om planten te kiezen die weinig onderhoud vereisen en goed gedijen in omstandigheden met weinig natuurlijk licht. Enkele populaire kantoorplanten zijn:

  • Sansevieria (Vrouwentongen): Deze plant gedijt goed in omstandigheden met weinig licht en is zeer goed bestand tegen droge lucht. Het heeft een luchtzuiverende werking en kan schadelijke stoffen filteren.
  • Epipremnum aureum (Scindapsus): Deze plant is zeer geschikt voor kantoren omdat hij weinig licht nodig heeft en goed groeit in droge omstandigheden. Het heeft een klimmende groeiwijze en kan een leuke decoratieve toevoeging zijn aan de werkruimte.
  • Dracaena: Deze plant is zeer populair vanwege zijn veelzijdigheid en lage onderhoudsbehoeften. Het gedijt goed in omstandigheden met weinig licht en kan de lucht zuiveren van schadelijke stoffen.
  • Pothos (Epipremnum aureum): Deze plant staat bekend om zijn eenvoudige verzorging en het vermogen om te groeien in omstandigheden met weinig licht. Het heeft een kruipende groeiwijze en kan worden opgehangen of op een plank worden geplaatst.
  • Areca palm (Areca catechu): Deze palmsoort is zeer geschikt voor kantoren omdat hij weinig licht nodig heeft en een hoge luchtzuiverende werking heeft. Het kan de luchtvochtigheid verbeteren en schadelijke stoffen filteren.

7. Onderhoud van kantoorplanten

Hoewel planten op kantoor vele voordelen bieden, vereisen ze wel regelmatig onderhoud om optimaal te blijven gedijen. Het is belangrijk om de planten regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat ze voldoende natuurlijk of kunstmatig licht krijgen. Daarnaast is het belangrijk om dode bladeren en takken te verwijderen en de planten af en toe te bemesten om hun groei en gezondheid te bevorderen. Het is ook raadzaam om de planten regelmatig te controleren op ongedierte en indien nodig actie te ondernemen om ze te bestrijden. Door de juiste zorg en aandacht te geven aan de kantoorplanten, kunnen ze lang meegaan en de gewenste voordelen blijven bieden.

Conclusie

Planten op kantoor hebben aantoonbare voordelen voor zowel de productiviteit als de gezondheid van werknemers. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen stress, bevorderen het welzijn en creëren een aangename werkomgeving. Door zorgvuldig de juiste planten te kiezen en regelmatig onderhoud te plegen, kunnen deze voordelen optimaal worden benut. Dus waar wacht je nog op? Voeg wat groen toe aan je kantoor en geniet van de vele positieve effecten die planten te bieden hebben!

Leave a Comment

Your email address will not be published.